Jury:
Robert Nasveld (voorzitter)
Ikaros van Duppen
Roderik de Man
René Uijlenhoet
Marc Wielaert

 

 

jesper

Jesper Nordin

olivier

Olivier Hijmans

junghae

Junghae Lee

foto's...

 

Op 28 juni werd de Prix Ton Bruynèl toegekend aan de Zweedse componist Jesper Nordin (1971) voor zijn werk 'calm like a bomb' voor viool en tape. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 Euro als opdracht voor een nieuw werk. Het winnende werk werd uitgevoerd tijdens de International Gaudeamus Musicweek 2001.

De jury kende ook twee eervolle vermeldingen van ieder 1500 Euro toe aan de Nederlandse componist Olivier Hijmans (1976) voor zijn werk 'Lacus Somniorum' en aan de Koreaanse componiste Junghae Lee (1964) voor haar werk 'Circulation', beide tape compositiies.


Jesper Nordin werd geboren in Stockholm waar hij studeerde bij Pär Lindgren en Bent Sørensen. Hij nam deel aan masterclasses van o.a. Jonathan Harvey, Louis Andriessen, Anders Eliasson en Vladimir Tarnopolski.

'calm like a bomb' (2000) was een opdracht van de Svenska Rikskonserter voor Daniel Möller en KammarensembleN. Het is gebaseerd op opnamen van violist Daniel Möller, de Zweedse folksinger Sofia Karlsson en gitarist/mandolinist Fredrik Lindqvist. De titel verwijst naar een song van de rockgroup Rage against the machine met dezelfde titel.


Olivier Hijmanswerd geboren in Heemskerk. In 1993 begon hij zijn studie electroacoustische muziek bij Paul Berg en Kees Tazelaar op het Instituut voor Sonologie in Den Haag waar hij in 1999 afstudeerde.

'Lacus Somniorum' (2000) betekent Meer van Dromen en is geïnspireerd op de fenomenen die soms optreden in dromen of tijdens het inslapen. Het werk was een opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.


Junghae Lee werd in 1964 in Tokyo geboren en is Koreaans staatsburger. Zij studeerde compositie bij ByungDong Paik op de Seoul National University en nam deel aan masterclasses van Isang Yun en Toru Takemitsu.
In 1991 verhuisde zij naar Basel waar zij compositie, clavecimbel en electro-acoustische muziek studeerde.

Het idee voor 'Circulation' (2000) ontstond na de zonsverduistering van 1999 en en weerspiegelt gedachten over de oneindigheid van de ruimte en het universum. Het werk is de tape versie van The children of the sun voor tape en strijktrio.

back